Friday, April 16, 2010

selamat menempuh peperiksaan


salam..ahhhaaa.....kembali menulis..sem nie aa aku ada kat kampong paling lama untuk study week..besa 3 4 hari je..nie dah masuk 1 week..well dok umah aa best..cam2 kos dapat dijimatkan..haha..tapi tu bukan sebab aku ada kat kampong lama2..ada sebab len.. :)
haa sem 6 dah habis pun..cam2 aku belajar sem nie...ada yang terbaekk dari ladang aa..sudeh pasti kelas dr. malek aa yang terbaekk...mmg kredit aa..ok malas nak komen pasal kelas..sume ok je :)
mana yang baik amik..yang kurang baik..lantak pi aa..janji tak jejas exam aku..huhu..
skang nak exam dah..so blog akramishak.blogspot mengucapkan selamat menempuh peperiksaan akhir kepada semua yang amik exam..esp student AT04 sem 6...
semuga semua berjaya menjawab soklan exam dengan tenang dan sempurna..semuga mendapat keputusan yang terbaik dalam peperiksaan semester nie..amiinn...
nak cakap panjang pun tak de idea...baru balik merewang-rewang soping..hahaha.....
aaa mana2 doa yang korang hafal tu...manfaatkan aa...mana yang best2..share2 aa...ada doa nak bagi kurus badan ke..hehe..
ok take care to all...guna aa sume tips n trick yang ada untuk exam nie..kasi gempak..sume dapat DL sem nie..amiiiiiinn...ok ok ... jaga makan..jaga kesihatan..jaga segala2nya..ok ok..nak pi tido..haha..salam..sambung nanti plak...ada pe2 yang tak baik tu..jadikan sempadan je..amik yang baik je..ciauuu.... sinyommm..... :)

Wednesday, April 7, 2010

hikmah memberi

Sudah menjadi sunatullah, orang yang berjaya pada tahap “biasa-biasa” sahaja ialah orang yang membawa hanya dirinya sahaja berjaya. Tetapi orang yang berjaya pada tahap luar biasa ialah orang yang membawa orang lain berjaya bersamanya. “No man becomes rich unless he enriches others” – tidak ada orang boleh menjadi kaya hingga dia “mengkayakan” orang lain.

Hakikat ini bukan sahaja dilihat dari sudut material, malah di sudut ilmu, iman, taqwa pun begitu juga. Orang yang paling beriman, bertaqwa dan berilmu ialah orang yang membawa orang lain bertaqwa, beriman dan berilmu bersamanya

Hakikat ini semacam sudah tradisi dalam perjalanan hidup para Salafussolaeh zaman dahulu. Lihat sahaja Rasulullah s.aw. Baginda dikenali sebagai pemimpin yang berjaya. Dan di bawah didikannya telah lahir ramai pemimpin-pemimpin lain yang berjaya. Antaranya Sayidina Abu Bakar ra, Umar ra, Uthman ra, Ali ra dan sebagainya. Begitu juga dikalangan ulama-ulama besar. Lihatlah betapa ramainya ulama yang dilahirkan hasil didikan Imam Safie, Hanbali, Maliki dan Hanafi.

Bagaimana membawa orang lain berjaya bersama kita? Untuk itu kita mesti amalkan sikap memberi. Kita mesti memberikan ilmu, pimpinan, panduan, kemahiran kepada orang di sekeliling kita. Jangan bakhil menabur kebaikan. Monopoli ilmu, tenaga, bakat dan kemahiran yang ada hanya akan menyekat pertumbuhan dan perkembangan diri kita sendiri. Percayalah, memberi kepada orang lain samalah seperti memberi kepada diri sendiri. Tangan yang menghulur bunga mawar pasti berbau harum!

Mendapat lebih banyak.

Percayakah kita bahawa dengan memberi kita akan mendapat lebih banyak? Maksudnya, dengan memberi, harta, ilmu, iman, tenaga dan lain-lain milik kita tidak akan berkurangan malah akan bertambah. Ini disebabkan sebaik sahaja kita membuat keputusan untuk memberi apa yang kita miliki, Allah akan membuka pintu rezeki, ilmu dan iman yang lebih luas untuk kita. Walaupun niat kita memberi bukan untuk menerima, tetapi hakikatnya siapa yang banyak memberi dialah yang akan lebih banyak menerima.

Kita perlu yakin bahawa setiap 1 yang kita berikan di jalan Allah, Allah akan gandakan 700 kali sebagai balasan. Ini suatu yang menakjubkan. Apakah ada pelaburan di mana-mana istitusi kewangan atau perbankan di dunia hari ini yang mampu membayar dividen atau pulangan sehingga 700 kali ganda? Jawabnya, tidak ada. Namun itulah janji Allah. Dia Maha Kaya dan Maha Pemurah. Malah pada situasi-situasi yang lebih istimewa dan khusus, Allah telah menjanjikan pembalasan pahala tanpa hisab (tanpa hitungan lagi) kepada para hamba-hamba-Nya yang juga istimewa.

Bagi orang yang sabar, Allah telah berjanji memberi ganjaran tanpa hisab. Manakala untuk orang yang berpuasa, Allah telah berjanji melalui lidah Rasulullah saw untuk memberi pahala mengikut kehendak-Nya yang tidak terbatas lagi.


http://genta-rasa.com/