Saturday, November 17, 2012

arab melayu orang muda remaja akhlak

Assalamua'laikum ... 
1434H adalah sangat baru disambut seluruh umat .. ada yang meletakkan azam setinggi langit untuk tahun ini. ada yang drag dari tahun lepas yang tak tertunai, ada yang masih terkial mecari diri, ada yang masih leka dengan dunia .. masing masing diberi peluang untuk membuat pilihan . tidak pernah islam menyekat kemampuan dan kemahuan berfikir dan merangcang setiap insan :)
secara peribadi aku bukan orang yang hebat dan pakar dalam menghurai segala isu yang berlaku dalam dunia, di eropah di hegara islam, apa itu syiah .. no no no no no .... aku besa besa je ...
tapi .......
dalam hidup sebagai besa besa nie , sedikit perhatian dan bersikap prihatin kepada sekeliling perlu ada .. dari perkara sekecil membantu orang kenduri kahwin, atau sebesar keluar berjihad bertarung nyawa di medan perang ... 

sambutan kemenangan obama kerana berjaya mengekalkan kejuaraan sebagai presiden usa .. kalau sentuh sikit isu PRU kat usa nie .. banyak yang boleh diambil iktibar dan pelajaran. dari aspek demokrasi sehingga menyambut kemenangan bersama pihak lawan .. ustaz hasrizal ada mengulas perkara nie ..
selepas itu, umat islam menyambut kedatangan tahun baru.. selang beberapa ketika, berita palestin dibedil israel terpapar di media .. pembunuhan ketua sayap HAMAS tersebar dan membangkitkan kemarahan rakyat islam seluruh dunie termasuk malaysia .. 
tidak cukup dengan itu, ada berita pahit lagi dari tanah arab yang mana kerajaan jordan telah memotong subsidi secara keseluruhan Rentetan daripada krisis ini, rakyat Jordan mula bangkit melakukan demonstrasi di serata tempat di Jordan membantah kenaikan harga minyak ini.
bermula dari tunisia 2010, Reaksi dari kebangkitan di Tunisia mulai dirasakan di Mesir, bila mana hosni menyerah kalah, kemudian Kuwiat, Algeria, libya pula, muamar gadafi yang mati terbunuh, Jordan apabila rakyat negara-negara ini berhimpun berdemonstrasi menggerakkan perjuangan kebangkitan rakyat..syria dan rohingya tidak ketinggalan ..

 berita berita yan tidak menentu dalam pergolakan dunia sangat merungsingkan ditambah pula dengan soal akhlak remaja .. jika di arab sibuk dengan peperangan dengan yahudi tapi rata rata remaja sudah keluar dari tempurong keselesaan, berbeda dengan dimalaysia yang maa negara aman tiada perang tapi akhlak remaja tidak terbendung semuanya .. yupp aku berada di malaysia dan tidak pernah ke negara bergolak di timur tengah, so aku tak tahu dan kenal anak remaja mereka bagaimana, tapi dari pembacaan, dan pemerhatian, remaja disana sudah berdikari dan teguh hati ..
di mesir, dr mursi melakukan perubahan yang ketara hanya dalam 100 hari pemerintahan, perkara ini lebih kurang macam sulatn kelantan yang sekarang nie. humble tapi still dihormati, agama dan ulama dihargai dan dihormati.. 
ok sambung skit, boleh kata kesemua pergolakan di timur tengah yang menjadi pusat minyak dunia nie menjadi perebutan yahudi nak takluk adalah kebangkitan rakyat dan kesedaran rakyat .. boleh baca dan lihat sendiri berita yang banyak tersedia, lihat video yang disiar, buka mata ..
malaysia tidak ketinggalan akan semangat rakyat nie..yup malaysia dan cukup aman dan tenteram. duit sentiasa ada dalam poket, melayu is still no 1 dalam hati pemimpin .. hehehe ...
namun kebnagkitan rakyat tidak terlepas, tuntutan rakyat tidak banyak, cuma beberapa perkara.. antara yang besar adalah pilihanraya bersih yang telah dilaksanakan demo BERSIH 1.0, BERSIH 2.0, dan BERSIH 3.0 .. apa yang berlaku dalam perhimpuanan rakyat itu masing masing boleh buat penilaian berdasarkan bacaan masing masing :)

selain PRU yang telus, harga minyak adalah isu yang sangat besar, kemudian harga kereta buatan malaysia, dan harga rumah ... cukup beberapa isu nie ... kalau masuk isu rasuah masyukk masyukk pemimpin negara payah :)
kalau dikatakan kerajaan telah beri subsidi yang banyak kepada  rakyat untuk petrol, aku cabar dorang kenapa harga minyak sebenar ron97 dan ron 95 sama .. perkara yangsangat selalu aku sentuh.. jika benar melayu di hati UMNO, mana rumah mampu milik untuk melayu dan bumiputera ????????
jangan sentuh kerajaan selangor lagi, jawab dulu mana keupayaan UMno BN mentadbir negara .... bukan tidak menyokong kerajaan, tapi sedikit terguris kerana banyak meipu rakyat ...
comee on laaa ... jika benar mahu disayangi rakyat, bangunkan negara bukan bangunkan dan membesar kocek masing masing .. watt thee FUUUUUU anak menteri pakai hummer .... hummer bukan murah dan gaji menteri bukan beso mana pun ..

sempena tahun baru ini , semuga kebangkitan rakyat dapat mengubah negara kepada negara lebih baik dan berjaya membantu rakyat ... tidak suka tidak apa, sekadar memberi sedikit akal kepada yang membaca . jika tidak berpuas hati emel saya :)
selamat berjuang, doa akan kejayaan negara islam :)

senyum .. no hard fellingsss ...    

No comments:

Post a Comment