Thursday, May 23, 2013

kisah tipu ... tahun lepas siap semalam buat ...

Assalamu a'laikum ...
syukur dan gembira adalah nikmat besar antara nikmat nikmat besar yang lain ...
jangan di bilang nikmat , sebab tak terbilang dek akal ... jadi terima dan gunakan nikmat yang ada sebaik mungkin ...
sepanjang membesar, ditipu adalah salah satu proses yang biasa di alami oleh manusia .. tidak kira siapa yang menipu ...
akan tetapi, ditipu di usia muda untuk perkara besar seperti beli rumah, renovation,beli keter , percaya kawan et all ... semua ini sangat mematangkan dan memberi ruang berfikir, dan ruang bertindak yang baru dan berkesan ...
mahu menunjukkan hasil ditipu .. hehehehhe ... itu je sebenarnya :p

part 1  nie isu dapur sahaja ... urutan gambor itu ikot kisah dah .. hahahah ... 

bermula pecah pecah sendiri pada 14.12.12 (masih dalam status penyewa je pun .. hahahahhaha ) dapat kunci umah pada 4.12.12, tapi owner umah cakap kat loyer aku terima kunci pada oct 2012 .. nie dah start menipu dah .. hahahhahahaha .. belom kira tunggakan bil .. hahahah
  
rupa asal kicen kabinet , table top, wall hug , wall tile dapor ..

 retro ... hahahahha ..

guper asal yang sanggattt santekk ... 
(tapi kayu frame tingkap tu sangat tebal dan masih kukuh .. serius .. mesin berasap masa potong kayu tu .. no joke )

 lepas dah tinjau .. maka 17.12.12 pada jam 1.17pm bermula pecahhhhh .... ahahah ... habis dengan wiring tercabut ... huhh ... 
(hammerr sebarang tu ... haha)

 dan bogel lengkap tanpa tile pada jam 4.26 pm ...
 bawah table top tu sebnarnya ada satu lapis konkrit .. nak pecahkan konkrit tu dah dekat 45 minit .. hahahah ..

 nie sudut tepi ..

maka sayugianya selepas pecah pecah ini ... maka satu lagi penipu datang dengan OFFER yang menarik ...

bukak tender untuk reno dapur ..

1. tukor tile table top kepada 2x2 tile, dan full wall tile dapur

2. tukar siling, bumbung, dan kekuda (rangka) bumbung dapur

3. menukar tingkap kayu 4x6 kepada aluminium ..

setelah pusing pusing tanya, ada jumpa sorang tukang indon, dia offer last rm 2500 ...  dia nie pernah buat umah nenek aku ... kemas cantik dan berpatutan .

kemudian datang pula sorang lagi panggil misai je .. dia offer rm 2300, oleh karna dia melayu dan aku boleh jimat rm 200 .. ya rm 200 ... maka amik laa misai nie ... hati gumbira... sebab kalau siap nie .. nak stay situ ... 

maka maka maka dan maka .... TIPU ....

1. dia beli tile 2x2 yang rege rm 9.90, padahal masa pi kedai tile aku mintak yang rege rm 33.00 sekeping ... tapi boleh saboorr lagi sebab 9.90 pun heavy duty ...

2. wall tile satu habuukk tak pasang ....

3. siling janji siap sume tukar, kuasaNya, masa dia tengah pasang plaster siling, dia tak buat finishing lagi .. so ternampak laa dia guna kekuda lama je yang dah kene makan anai anai .. dia cakap takk apaa ... kayu tu kaut lagi .. dah tak ada anai anai ... 

tup tap tup tap tup tap tup tap tup tap .... dia amik cina yang pasangkan table top nie ... upahhh ajaa akalu aku direct dngan cina nie .. RM 850 .. hahaha ... 

kalau aku kira balik dngan tile 2x2 rm 9.90, yang kene beli 15 keping, dah dekat rm 150 tile aja .. simen, simen gam, susu lagi dah dekat rm 70, dah jadi rm 220 + rm 850 upah = rm 1070 .. hahahahahha ... 

tapi aku kisah apa .. dia kata boleh buat , tapi tak dapat buat .. kalau ikot kawalan kualiti nie .. x dapat bayaran dah nie ... hahahah ... tapi sebab aku dah bayoorr awal rm 1500 .. bijak sangat .. haha  

so apa dia buat tile dan siling tu ajerr ... 

  
 nie hasil dia .. x de cantik sangat pun .. tapi apa boleh buat ??? terima jaakk laa ..
dek karna kuciewaaa ... maka dia diamkan ajaa ...sampai laa tahap bank dah lulus, loyer loan dah bergerak, maka ada aa sedikit dorongan .. lagi pun masa pasang tile table top tu, telinga (tempat masuk mangga) grill kene umpil sampai tercabut, dan gua susperkkk si penipu tu yang buat ... lantak laa dia .. huhhh ...

so bermulaa aa cari kedai tingkap aluminium yang murah dan cantik ... so pi aa kat kedai depan tecso ampang, sebelah perabot cempaka ..ada dua kedai melayu wat tingkap aloii nie ...

mula mula dulu, aku dah try tanya kat kedai melayu 1st, dia bagi rege tingkap rm 400 + upah pasang rm 150 = rm 550 (aloi putih / biasa) .. so ok laa ... kali kedua pi, dia dah cakap len .. rege tingkap rm 600 + upah pasang rm 200= rm 800 .. hahaha . pastu dia suh pi kedai 2nd kat sebelah dia je ...

pi kedai 2nd, bangla yang jaga .. pelagi .. teruisss tanya harga aloi MB gold untuk tingkap 4x6, dia cakap rm 550 siap pasang .... haaa apa lagi .. lagi mau tunggguu ????? balonnnnnnnnnnn ............ tingkap settled ...

kebetulan dia ada wat pagorr .. tanya aa grill baper ??? dia cakap rm 350 .. hahahah ... apa lagi .. bantaii gak yang  nie ... 

** tapi untuk grill kat rawang ada murah lagi .. tapi x tau secara detail ;p

maka tingkap dapur dah dapat, dapat plak rezeki tambah grill pintu depan ... so pada 16.3.13 depa mai pasang grilll depan nie dengan sliding window kat dapur ..
  
 maka nya ... ini lah dia ... mula mula dia cakap frame grill nie petak, pastu dah siap dia mintak tambah sebab buat melengkung payah ... 
 pe lagi .. hampokkk sekali .. diam laa bangla nie .. hahahah .. x boleh bagi muka sangat ...

in progress ... (tukang nie sangat baik dan tekun)

dari sudut ...

 dari dopan ..

haa ... siap tingkap dan grill . sebab ada PAKAR KONSULTASI yang beri khidmat naseehat bagai ... maka tenaga duit masa dan kepakaran sendiri je laa digunakan bagi memutihkan yang hitam ....

so a day after dah ada grill dan sliding window ... maka mengerah lemak bermula ... 17.3.13 ... undercoat dan cat pagorrr ...

 undercoat ...

 khidmat pakar dikerah sepenuhnya ...

 hasil grill utama ..

 hasil depan umah .

 hasil luar umah .. masa nie dah lapoo .. hahhaha ... buat pun men men

last kopekkk untuk dapur make over .. wall tile ..beli tile sendiri , pastu upah tukang yang mula mulaaaa tu yang amik rm 2500 tu named wak suhar ... 

17.3.13 jumpa suhar 830 pagi kat umah bincang2 ... hari yang sama cat cat tu .... tile + simen + simen gam sume dah dah siap beli .. siap dela dia kata dah ada orang dia call ...

upah pasang dia amik rm 90 sehari , tapi time bayor bagi rm 200 .. sebab dia beli susu simen .. so deal yang sangat baik .. tengah ngecatt dalam kol 1030 pagi, suhar call .. cakap nak start 17.3.13 .. hahahah ... tapi sebba dah lapooo nak pi makan .. cakap je dah balik .. so 19.3.13 dia masuk ...

janji dua hari .. wak nur nie buat sorang, sehari siap .. hahahah .. early pagi dia datang ... kol 1130 malam dia balik .. aku tak tunggu aa .. suhar jaga dia buat keje ..

 nie wak nur, kawan suhar ...

keje kemas, bersih, cantik, puas hati ..

 kat silidng ...

 
 view besoo skit .. sampai bawah table top pun tile ..
 memang sakit pigggangg aaa oiii kalau eden buekk ...

 

 haa nie .. putunggg skit ... mintak sampai tepi pintu tile .. tapi tak ...  ayoo .. tak pe .. akan kerah suhar siapkan gak tepi tu .. hehehe :)



kisah di tipu dalam post nie adalah tipu dari orang melayu ... 

bangla, indon tidak (tak tau aa kalau yang tak nampak), malah kerjanya tekun gigih cermat cantik dan kemas. ditegur boleh, kemudian di betolkan segera ..

bukan mahu membangga bangsa lain di tanah emas ini, tapi kecewa mencengkam hati .. apa mahu jadi bangsa ini ??? masih ramai bersorak gadai menahan maruah bangsa melayu .... tapi sayang .. ISLAM tiada dijaga jua ...

** ada kisah kat atas nie yanh dah di tulis dengan lebih detail dalam post sebelum ini ... hehehheeh .... 

jadi untuk penipuan 2nd, bahan bukti sedang dikumpol .. hehehehe ...

tiada apa yang sempurna dicipta manusia ... ferrari pun ada cela apa lagi proton ... aahhahahahahah ... 

tapi jika percaya dengan segala kuasaNya .. datanglah apa jua, tiada kurang rasa ...

semuga kita terus dan tetap hati dalam membantu agamaNya .. sentum ..

zzzzzzzzzzzzzzz..............................23.5.13 ... setahun :) 

part II untuk post nie dah keluar :)


 

6 comments:

  1. Sye pun kena tipu juga...sedih tul dengan bangsa sendiri yg buat kerja menipu nie,..ambil duit 1700...terus lesap...last2 panggil Cina pasang...tak ambil deposit pendahuluan pun Cina tu...time barang just bayar rm500 untuk hari pertama dia buat kerja...pastu hari kedua,,past siap semua kerja bayar full payment..harga slinding door dan partition dia lebih murah dari yg lain...survey ngan kontraktor lain mcm2 harga,..dengan Cina nie just rm2300 je...yg lain tanya ada yg letak 4k-6k..nak cepat kaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengalaman berharga :)

      belajar utk masa depan :)

      kalau kecik2 tu .. beli barang sendiri je..upah je .. upan boleh pilih rate hari or lump sum .. pepandai la kira :)

      Delete
  2. Kali nie tengah cari org nak pasang grill box dan awning...ada yg bagi quotation. Yg murah rm1000 je..yg lain bagi rm2300++tapi sebab. Yg murah tu suh bayar deposit dulu rm400... Tak berani nK ambil sbb dah terkena...

    ReplyDelete
  3. Kalau melayu tak tipu memang bukan melayu namanya, Buat kitchen table top, konkrit 1 inci jer, org guna BRC dia guna besi bulat 1 cm, kalau konrit mesti ler simen+pasir+batu, kalau simen + pasir bukan konkrit namanya. Harga mintak rm8k++, tp buat keje cam budak2 yg baru nak belajar keje.

    ReplyDelete
  4. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

    ReplyDelete
  5. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

    ReplyDelete