Wednesday, October 29, 2014

kisah tipu ... tahun lepas siap semalam buat ... part II

Assalamu a'laikum ...

segala puji dan puja buat yang selayaknya, tiada lain kepada ALLAH jua sehala syukur di junjung :) semuga sentiasa kita dalam lindungan rahmat kasih sayangNya :)

selepas meriview review semula post pasal rumah nie dalam part 1 klik sini haa , baru ada semangat dan lebih terarah kemana hala tuju hidup yang kian bercelaru penulisan yang kadang hilang di balik semak kemurungan ... ok ok ayat dah mula tah apa2 ... ok ok ...

bila balik rumah dan melihat kondisi yang perlu kepada beberapa baik pulih (padahal rumah baru reno .. wakakakakak ... ) as i wrote before, kadang masa reno x nampak, terlepas pandang, atau macam .. ehh perlu ke ek ?? mm .. so selepas setahun, berbekalkan poket yang tidak berkembang secara agresif tidak seperti badan yang seperti sentiasa berhormon ekstrim, maka ada beberapa kureng atau ayat muda touch up perlu diberi ...

dalam cerita nie akan ada, bentuk asal kemudian yang telah di reno kemudian yang di tambah baik, dan dan dan di tipu .. heheheh.. dan dan dan .. boleh kata 95 persen cerita dalam post nie adalah pasal perihal pada menyatakan tentang dapur :)

partama ... dapurr ... orang kata dapur cantik x guna kalau tak berasap, wa kata dapur mesti kene cantik, baru mood masak datang membadai kepala ibarat peluru tabur dilepas semasa memburu ayam hutan ;p

dapur tak yah cantik pun tapi kemas .. lagi2 kalau umah kecik dan memerlukan otak yang tak ganas yang bernafsu binatang buas .. sume benda nak .. tak boleh aa derr .. sikit2 gagah lagi ...

untuk dapur je ada beberapa input .. tapi input nie ada yang dah citer dalam post may 2013 yang lepas .. ok pertama kabinet dapur include table top ...


nie rupa asal asal dari mula beli ..
nie bawah dia ..
nie dari tepi selepas di hancurkan segala mala kabinet lama atas bawah
ni menghadap dinding utama .. abaikan barang barang melimpah ruah tu ... ribena tu hadiah kawen tu ...

untuk kabinet nie nak citer apa ek ... masa beli nie dia bagi sekaki rm65, so total up selepas mengorat mintak murah dapat laa rm 1500 ... masuk semua atas bawah .. yang wall tu buat 2 staill .. kabinet 2 daun, dengan kawa 4 pintu naik keatas .. bawah buat 5 pintu, pastu laci 3 tingkat ...


nie yang 4 pintu kaca, tari keatas utk buka


nie dua daun ..

nie yang bawah dia .. dapur gas tu asalnya sinki .. sat lagi ada saproseee pasal tipu2 nie .. hahaha

nie hasil keseluruhan ciken kitchen cabinet versi tutup ....
kicen binet versi buka .. 

suka saya ingatkan, kalau memilih, biarlah yang elok dan berpatutan ..yang saya punya nie biasa je , pastu mintak cover all up tepi pinti dengan aluminium .. pastu kat kabinet bawah tu, buat lobang angin ....... 

ok rasa utk kabinet nie .. faham dah sume  ... (bajet bajet tenaga pengajar kebret menari dalam AF )

now jump to .. ehh silap .. ada kureng dalam kicen kabinet ... pasal melendut ...

see seee seeee .. masa pasang tu, dia habaq mampu tahan up to 20kg .. letak dalam benda2 yang ringan jepung .. tapi .. jatuh gak .. tapi ok je laa ..just beli kayu 1x1, potong ikut tinggi asal, pastu taraadaaaaa siap .. tapi tak buat lagi pun .. hahahah .... 

ok baru boleh lompat ke study lain ...

ok part nie nak cakap pasal sinki, dan table top .. kalau anda beli rumah or reno rumah pasal sinki ...

nie adalah gambo asal asal sinkinya ... abaikan kekurangan kaliti gambo ;p .. sinki masih baik tapi dek kerana ruan dapur yang kurang luas, maka sedikit pemboleh ubah tempat dibuat ...
dan ini gantinya, sinki macam restoran.. ada 2 sinki, fill in ruang asal tempat memasak sebelum nie .. dapur gas tu adalah tempat asal sinki yang dah kene timbus dengan kuasa sakti simen ... ;p

ok .. selepas rasa nak pasang kabinet .. barulah perasan ada .... greng skit .. nie sume keje si misai (femes watak ni dalam post may 13 - bukan 13 mei tapi mey tahun 2013 ) nak tau sape dia .. rujuk sendiri ;p

 nie dari luar, boleh laa ...


nie pun macam kes kicen kabinet melendut juga ... apa boleh buat ... nasib .. luar cantik dalam terkopek ... hua hua hua

ok ... untuk kicen kabinet setel .. sekalang kita menuju ke mercu kasih .. hahaha ... pasal ... tiling ... tiling melibatkan wall tile, floor tile, dan kekemasan ... pasal tile untuk dapur nie ada ada 3 tangan buat ...

pada post sebelum nie ada sebut pasal wall tile x penuh ...
 
  nie yang suhar x siapkan full wall tile dia ..mintak sampai pintu, dia buat sampai tepi sliding window je ..citt ....

seberapa purnama kemudian, suh dia tambah lagi yang dia tak buat tu .. x silap tambah duit sikit, 30 ke 50 camtu laa..hampeh tol... yang tambahan baru tepi pintu nie , suhar buat sendiri, wall tile lain wak nur (pekerja suhar boleh baca post may 13) ..

 haa nie siapa yang pasang tile .. ada 3 orang ... table top tu misai upah kat cina ke... buakan dia buat pun ..

 lantai nie suhar yang pasang .. pecah, pastu simen gam, pastu baru pasang tile baru 1x1 ... boleh laaa kekemasan dia, dan tukar tile nie sebab yang lantai lama tu cepat berpasir .. tak tau celah mana pasir timbul .. yang 1x1 nie kalau nak bersihkan lagi mudah .. dia amik upah rm 500 utk semua, tile beli sindiri dalam rm 600 gak kalau x silap ...
ok pasal tile nie boleh close case jap .. lepas nie sambung skit pasal tile .. skang cakap pasal plaster siling .. salah laku penipuan pasal bumbung nie start dari 1st reno dengan si misai, so nie kira rentetan atau cerita lama yang di bongkar secara mendalam dan serius lagi aktif ...


 saje wat corak muka .. hahahaha


 nie kerja yang tidak kemas .. x de fisihing finishing .. x power ... di tambah pulak dengan bocor 2 .. ayaaa ..

 
 sudut2 yang menumpah air kalau hujan ..

nie dari sudut bertentangan dengan yang atas tu .. all bocor on corner .. ayaa ...
solusi ?? suh suhar datang .. tukar semua metal deck .. tambah kekuda .. barang beli sendiri .. upah je kat suhar . dia amik rm 100 utk buka, tambah kekuda, dan pasnag metal deck baru .. 

pasal metal deck nei .. ad apro con .. pro dia .. murah, mudah pasang, jarang bocor tengah, ada tebal nipis .. yang aku nie, aku amik ketebalan G26 .. kureng dia panas, kalau hujan macam ada orang main drum atas atap ..hahahah ... metal deck nie pasang kat dapur je .. bumbung atas pakai genting konkrit ... tapi still ada ferobelem dia yang tersendiri . bak kata roger - manusia itu unik .. :)

makanya, untuk siling pastikan tukang anda meletakkan silikon pada kadar yang meleleh supaya mana hujan tidak menembusi mencelah masuk ke dalam rumah anda melalui celah2 paku/skru, mahu pun dari celah dinding .. biada kat skru tu dah ada washer/getah tapi utk lebih power .. suh je laa dia letak silikon kat atas skru tu .. dan .. tepi dinding pin sama... ada yang letak aluminium tepi bunbung dulu baru silikon .. sume boleh .. janji hujan x masuk :)

ok skang nie .. masuk bab ruang yang pada menyatakan rumah kecil perlu kepada penjimatan dan pemaksimuman ruang :)

ada pun . di bawah ini adalah ruang asal semasa mula masuk ke rumah .. nampak kecil dan tidak berguna ;) .. tapi rupanya ... sangat amat membantu dalam urusan rumahtangga ..

 luas ruang nie dalam 4x4 kaki ...setelah mencurah curah idea datang macam lembu lapo nampak rumput segar yang dipagut oleh gadis muda jelita.. maka ...


benda 1st, letak mesin basuh ... then dapat idea supaya tambah tile sebab kat posh keter banyak lagi tile 8x10inci ...

 wall yang menghadap pintu nie buh tile coklat, lebih dari washroom wall tile ...

 
 atas tu buh ... shelf nie .. murah dan amat berbaloii ... beli kat ikeaa .. tapi kalau ikea nie tau2 je laa.kene pasang sendiri ..,. maknanya kene ada driilleerr sume spanar skru mata bunga apa sume ... haa .. ampa sume tengok laa ..pencuci baju anak dan bini, periuk kuali pan dan plastik sume boleh di sangkut :)

as u all know ... inilah yang dinamakan penjimatan ruang family planning ...


di situ jua, diselit melitkan sabuah alat yang menegang memegang dengan utuh kuat kukuh dan padu barang2 berbatang seperti mop & penyapu .. beli kat DIY ... setiap kepala hitam tu boleh gerak2... tapi masa pasang tu ada spoil skit kat skru tengah dia , so yang hitam tu, boleh gerak sikit je jadi .. (kalau tak paham x perlu memerah otak atau mengemel saya untuk mencari kefahaman .. benda tak penting pun ... hahaha) . ok dalamgambar nie jelas kelihatan awa-awa (sikit2) wall tile puteh ... :)


tadaa ... hahahah .. nie wall tile putih lebih dari wall tile dapur.. alang2 ada .. baik pasang .. sebab tu x sampai atas .. hehehe .. nie adalah hasil awal dari ruang sampah kecil yang rasa macam x membantu awal tadi .. tup tap .. haa ... dah penuh .. 

so dalam satu ruang tu ada mesin basuh, sangkut mop, sangkut periuk api, dan dan dan ...


full set ruang kecil ..ada water filter... dan abaikan periuk yang tergantung di pintu .. wakakakka .. punya x nak bebankan kicen kebinet yang melendut .. pintu jadi mangsa ragut sangkut ... haa sudut atas kanan tu yang bocor, dan siling atas sinki laa yang ngok ngek reupanya sebab kene tipu dengan MELAYU... hahahaha

ok ok bawah nie water filter plak ... dalam post sebelum ni ada sebut sangat pasal water filter nie .. rasa panjanggak cakap pasal nie ....


ok .. ini dinamakan rezeki terpijak water filter Aqua-Pure® Drinking Water Filtration System (AP-DWS1000-LF) ..yang bestt menatang buast nie adalah sangat ringan makanya jadi mudah bila digantung, kemudian filter dia mampu menapis air sebanyak 325 gallon dalam lingkingan 2600 liter .. contoh sehari pakai 5 liter air utk minum .. 2600/5 = 520 hari :) .. dan dan dan untuk menggantikan filter dia, mak mertua nenek ipar moyang sepupu pun boleh buat .. amat mudah simple pimple senang ... anak gua pun boleh .. 

x yah basuh2 .. keluarkan, buang , masukkan yang baru .. cuma harga filter agak priciiyyyy .. x silap dalam rm 300 camtu ...

dalam post sebelum nie ada aku citer .. beli kat kepong .. nampak macam barang mainan ... tapi harga tak boleh main2.. hgahahahha ... 

ok ok .. nak sentuh sikit ... sebenaqnya .. cara pasang dia yang dalam buku manual adalah lain .. tapi seperti semua tahu, dalam kepala ada otak, dan kefungsian otak itu amat sngat besar dan mengagumkanjika mana manusia itu mengoptimumkan akan fungsi otak masing2 .. fuhh .. pedasss .. hahahaha .. alaa mudah je ...sat aku cari yang sepatutnya camne ...  

dekat 30 minit aku gugel..haa .. nak review gak aa sikit ...

first gambo yang sebenor ikot manual.. 

 
tadaaa ....  

 haa .. yang hat nie .. dia cakap kemas dan jimat ruang .. angpa sume compare laa mana yang jimat ruang .. cara manual or cara sendiri.. :)
 kalau ikot manual, kene tebok lobang pada sinki utk letakkan water tap dia tu..kemudian kene buat sedikit penyelarasan pada paip air sedia ada supaya mana air terus masuk ke water filter, dan any time nak minum just pull up tap dia ...

 so dengan adanya benda alah kat bawah nie yang dinamakan ...  
DIVERTER VALVE TWO-WAY dengan izin yang dipertua dewan, saya beli rm 22 kat hardware sebelah umah .. yang atas masuk tiub utk air paip masuk ke dalam water filter, dan yang bawah tu dari water filter keluar ikot kepala paip .. tadaa ... kalau nak air minum just naikkan pelaras yang belah kanan dewan gambar ke atas/bawah ikot desin dia .. dengan serta merta air akan keluar dari kepala paip :)
 


haaaaaa ... ini sangat sangat sangat umphhhhhhhhhhhhhhh ... upah pasang standet dia adalah rm 180.00 ..... rujukan dari gambo atas tu haa .. hahahaha.. apa yang membuatkan saya berasa sungguh amat terkejut ibarat si dara kampung di pinang TMJ kebret dirajer .. sungguh turkuzut sehhh .... sebab nak pasang
AP-DWS1000-LF ditambah dengan DIVERTER VALVE TWO-WAY, ang cuma perlukan 2 biji skru SAHAJA ...

iaitu pasang 2 skru pada wall, kemudia sangkutkan saja badan dia .. sat sat ... tengok bawah nie ...

nie full set dia .. ada kabel kuning, kepala dia , penutup kepala, tap dia, dan 2 filter ..

ok .. hat nie yang kepala dia .. ampa tengok yang bulat merah tu .. tu tempat masuk skru dia .. kira nak citer senang ..... macam korang gantung frame gambo kawen/konvo/awek/ kat dinding rumah ... amik paku, ketok, pastu gantung .. haa konsep sama .. ada paham ?? benda nie pun ringan ... lepas siap full set pun still ringan ...

ok yang lobang kecik belah kiri kepala tu adalah inlet masuk air dari paip ... yang ada terjuntai macam paip ada warna hijau tu adalah outlet lepas ditapis .. so kalau guna manual aku x reti camne hahaha .. kalau guna divert tadi tu .. rujuk gambo bawah nie 


divert 2 way tang aku buat sendiri .mudah sangat .... yang kabel kuning tu air dari paip masuk ke water filter (lobang kecik kat kiri kepala water filter tadi tu)

kabel putih dari water filter ke paip (ikot yang ada terjuntai macam paip tu adalah outlet lepas ditapis )..

jadi pada aku .. mudah sangat laa guna divert nie ... fuhh mohon ampun sihh .. harap paham .. waakkakkakka ...

ok beres dah dapur rasa ... kicen kabinet, tiling, plaster siling bocor, ruang kecik, water filter . siap ...

bawah nie pasal ruang tamu sikit, pasal wash roo sikit, pastu ... hahahahha..




beli wall tv bracket kat mydin, pastu pasang ... makanya akan berlakulah pertarungan terhebat sebab lagi syok main game ;p ...


ok bawah ne pasal tombol ... masa reno rumah, tukang offer nak pasang tombol, tapi kepala kata xnak .. so x de laa pasang ... gamaknya jenuh laaa nak mengunci pulan sepanjang masa aduioooo .... kalau deme seme nak buat .. buatlaa tombol ..  mudah ... x de pening anak masuk masuk dalam wash room secara diam diam macam robin hood membantu orang miskin .. aayyaaa .... satu kerja nak tebuk lobang ..

haaaaaaaaaaa .................. lasttttttttttttttttt pasttttttttttt .. murah senang mudah ringan simple .... mainan anak ;p

beli kat diy .. x silap rm 3, pastu beli yang suction tu sebab x kan nak tebuk peti ais kan .. hahaha ... mak masak , anak ada aktiviti di dapur, bapa boleh berjuang di medan game yang terulung abad ini dengan tenang .. waakkakakaka ...



lebihg kuang gini laa .. best gak men .. kadnag bosan2 kat umah... bapa pun men sekali ;p

sekodor itu dulu ... dapat idea nak tulis nie isnin 27.10.14 malam..masa main game .. pastu masuk dapur snap gambo sume .. selasa pagi start tulis pi keje ... rabu pagi (hari nie ) tulis lagi .. hahahaha .. pening dah kepala nie .. nie siap nak pi koje ... ohhyeahhhh ...

smeuga post mengarut ini membantu sedikit sebanyak dalam perihal rumah dan sebagainya .. mana mana yang kuang terasa hati mengarut tersasul, mohon ampuh :)

sekodor itu, baik itu dari ALLAH, kurang itu dari kelemahan saya .. muga sama sama kita ditetapkan hati dalam agamaNYA .. ada rezeki jumpa lagi .. senyum :)

ada rezeki dapat laa jumpa dalam part 3 ..

2 comments:

  1. boleh dapatkn no pak suhar tu tk yg buat tiles.tq

    ReplyDelete
  2. As salam..nak tanya. Sinki tu beli kat mana ya?

    ReplyDelete