Wednesday, March 4, 2015

kisah tipu ... semalam siap esok buat ... part IIIII

Assalamu a'laikum ... 

segala puji dan puja buat yang selayaknya, tiada lain kepada ALLAH jua sehala syukur di junjung :) semuga sentiasa kita dalam lindungan rahmat kasih sayangNya :)

nie masuk part 5 .. iaitu pada menyatakan tentang awning :) dan boleh kata sebagai penutup dalam bab rumah ..

part I - pos yang paling banyak pasal rumah
 
part II -  pos nie dah update pasal detail skit dalam rumah

part III - review pasal buku (takde kaitan langsung pasal rumah. hehehe)

part IIII - nie pasal kipas ekzos dan water filter :)

ok ... bab awning plak .. ekceleyy lama benor dah teman berkenan nak buat awning ni .. cumanya ... bajet ngak adeeeee dong ...

adalah dikisahkan satu hari ada sorang kenalan nak jual kayu, so setuju laa nak beli . pi laa tgk kayu tu.. borak punya borak dia kata  

 " ko amik je laa sume kayu yang ko nak .. aku pun nak siapkan kerja aku cepat nie.. tak ada masa nak jual jual ... "

ahhhaaa .. pucuk dicita ulam mendatang .. rezeki ... maka segala upaya dikerah pi amik kayu tu kat area mid valley, so bayar upah lori je .. kayu tu bagi duit kopi kat bebudak dia .. 

sebenarnya banyak kisah sebelum selesai kerja nie .. pending hampir 6 bulan (ala ala bajet negara gawat .. hahaha.. julai 2014 lagi dah plan nak buat) maka urutan kisah bawah nie just simple je laa ya :)



nie kayu yang digali dari mid valley .. saiz 2x5 , 2x6, 4x4 .. kayu resak & kempas .. tukang kata kayu resak tu kalau di rendam dalam air lagi keras jadinya.. tapi kalau dah rumah pun ngam ngam nak guna, celah mana nak rendamnya ;p


dah siap pilih kayu, maka proses licinkan kayu.. ketam boleh, guna yang grinder pun boleh. tapi kene tukar kepala dia .. setaill juga ..


siap tu . cat pulak .. cat pun tengok kayu .. kalau resak nie kayu memang dah gelap, so kalau cat cerah pun jadi gelap juga..kalau kempas kayu cerah lagi ..


nie tokey dia buat bunga kat kayu tu .. bunga dia tuan rumah desain sendiri .. hahaha



yang nie desain dari tuan rumah .. inspired by kepala sendiri .. 


nie desain tukang tu ... cam ..........mmmmmmmmm .....

ok bawah nie dah masuk bab pasang2 ...


 mula mula pasang tiang kayu 2 x 5 x 8 kaki ..pasang guna wall plug ..


nie hasilnya .. tiang seri tegak satu satu


dah siap tiang seri tegak ada dua batang .. pasang palang plak .. 
palang guna kayu resak 2 x 5 x 15 kaki panjang .. part nie yang ada rasa bebulu .. sebba wak nie angkat sorang je kayu tu .. mmg kepala tukang sungguh ... dia paku kayu kecik utk wat pemegang, pastu angkat letak atas tiang tu .. ngam ngam ..


dah siap tiang dan palang depan ... nie pasang palang yang lekat kat dinding rumah .. guna kayu 2 x 5 .. lebar 15 kaki, tapi cantum kayu je .. bukan 15 kaki terus ..


ukur dan pasang ... cari juga gambo yang lagi clear .. x de . hahahaha ... gambo bawah nanti ada .. sori ..


nie kayu yang dia siap ketam bunga dan cat ..


 ok .. nie dah boleh kata sume ada .. tiang, palang, palang yang lekat pada dinding rumah, dan tulang yang ada bunga tu ... so 4 perkara nie bergabung.. maka akan muncul satu objek lengkap nanti :)


lepas semua tulang dah masuk ke kawasan jajahan masing masing ..


pandangan dari atas rumah ..


 
siap diletak polikabonat ..


dari sisi rumah ..

nie bunga asal dalam kepala eden masa mula2 nak buat projek nie .. haha ...


ok kat sini nak share sikit pasal kira kira bahan ..

1st kayu ...

 ok dalam bab kayu nie, harga kalau kayu 2nd saiz 2x5 harga dalam rm 3.50/kaki, kalau 2x6 dalam rm6/kaki. kalau kayu cengal lain harga.. mahal lagi .. nak cantik cari laa kayu 2nd .. kalau kat kl nie ada 2 tempat. 1 kat kg pandan,  2 kat hulu langat ..
so awning nie guna kayu 
2 x 6 x 6 kaki = 9 pc (buat tulang panjang ke depan)
2 x 5 x 15 kaki (nie beli) = 1 pc buat palang
2 x 5 x 8 kaki = 3 pc (buat tiang)
2 x 5 x 15 kaki (cantum 2 kayu nie yang lekat pada dinding rumah)

kos kayu boleh congak dah .. cuma akan ada kos penghantaran .. 

come up with polikabonat

poli nie ada macam macam jenis, brand - eagle, marklon, sunlite dll .. 

harga plak kira sekaki persegi, dah macam tile.. dah boleh jadi lagi mahal dari tile pun :)

then ikot ketahanan dia .. ada 3, 5, 7, 10 tahun .. pastu ketebalan pun ada gak .. harga boleh dapat dalam rm3.80 - rm15.60 persegi .. total beli poli saja dalam rm600 .. bersepah je jual harga cam kat atas tu .. kalau pergi ke kedai yang buat awning grill, depa akan mark up sampai rm15/sqf tu pun yang paling cikarai .. sebab pernah kena masa beli yang holow mintak brand maklon, harga dia bagi rm6 sqf,  sekali dah smpai dia beli brand sunlite yang boleh dapat dalam 3.00/sqf .. 

kedai yang jual ni banyak .. area pandan indah, bt caves, cheras baru pun ada.

pastu aluminium .. nak letak antara poli nie ... panjang standet 20 kaki, harga x silap dalam rm 23 sebatang ...

getah dalam nie dah buh dalam aluminium tadi supaya air x masuk .. 

cat minyak .. setin dalam rm 25 .. nak cantik spend laa dalam rm100 utk cat :)
 
wall plug & skru panjang - x sevey ;p

ok siap :)

semuga post mengarut ini tidak menyesakkan dada mengurut jiwa meronta nista. mana mana yang kurang, terasa hati mengarut tersasul, mohon ampun :)

sekodor itu, baik itu dari ALLAH, kurang itu dari kelemahan saya .. muga sama sama kita ditetapkan hati dalam agamaNYA .. ada rezeki jumpa lagi .. senyum :)
  ada rezeki dapat laa jumpa dalam pos lain pulak .. rasa pasal rumah nie hold lama nie .. sebab dah tak ada yang besar nak tukar :)

senyum ..muga murah rezeki .. babai :)

1 comment: